կարևոր
0 դիտում, 9 տարի առաջ - 2015-06-05 13:05
Հասարակություն

Քաղցկեղով հիվանդներին հակաֆոլային քիմիա են տալիս, իսկ մենք ալյուրն ենք հարստացնում ֆոլաթթվով

Քաղցկեղով հիվանդներին հակաֆոլային քիմիա են տալիս, իսկ մենք ալյուրն ենք հարստացնում ֆոլաթթվով

Բոլորը խոսում են ալյուրը ֆոլաթթվով հարստացնելու վտանգների մասին` մոռանալով, որ արհեստականորեն օրգանիզմ թափանցած երկաթն էլ է շատ վտանգավոր. այսօր լրագրողների հետ զրույցում նշեց «Մանեբ» բնապահպանության և անվտանգ կենսագործունեության միջազգային ակադեմիայի ակադեմիկոս Դոլորես Ղափանցյանը:

Նա նշեց, որ երկաթը փոխազդեցության մեջ է մտնում փոխադրիչ սպիտակուցների հետ` այդպիսով մի շարք խնդիրներ առաջ բերելով: «Երկաթի անհրաժեշտությունը մեծ է օրգանիզմում, բայց մենք խոսում ենք այն երկաթի մասին, որը կարող է օրգանիզմը յուրացնել: Անվտանգ չէ միայն այն երկաթը, որն օրգանիզմ է մտնում բնական սննդամթերքի միջոցով»,- ասաց Ղափանցյանը:

Նա տեղեկացրեց նաև, որ օրական երկաթի պահանջն օրգանիզմում շատ չնչին է, իսկ հավելյալ երկաթն օրգանիզմում կուտակվում է և, նայած` որտեղ է այն կուտակվում, կարող է մի շարք հիվանդությունների պատճառ դառնալ: «Լյարդի ցիրոզ, Ալցհեյմերի հիվանդություն, շաքարային դիաբետ, սկլերոզի տարբեր տեսակներ, ինֆեկցիոն տարբեր հիվանդություններ: Ի դեպ, երկաթի կուտակումը տղամարդկանց մոտ ավելի վտանգավոր է, քան կանանց. տղամարդկանց մոտ այն կարող է հանգեցնել անպտղության և անբավարարության»,- ասաց մասնագետը:

Գեոֆիզիկոս Աշոտ Կարապետյանն էլ նշեց, որ ՀՀ ԱՆ հանրային առողջության բաժնի պետ Հրայր Ասլանյանը վերջերս նման մի դիտարկում է արել, թե` մարդիկ միայն մսից են երկաթ ստանում և բուսական երկաթ կարող են ստանալ միայն կովերը: «Այս հայտարարության համաձայն` բուսակերները պետք է վաղուց մահացած լինեին երկաթի պակասից: Ստացվում է` մարդիկ անտեղյակ են, և ԱՆ-ն մարդկանց աչքին թոզ փչելով է զբաղված»,- ասաց նա:

Կարապետյանի հավաստմամբ` ալյուրը ֆոլաթթվով հարստացնելը եթե քաղցկեղ չի առաջացնում, ապա նպաստում է դրա առաջացմանը, և սա վաղուց է գիտականորեն ապացուցված: «Քաղցկեղով հիվանդներին հակաֆոլային քիմիա են տալիս, որպեսզի օրգանիզմում իջեցվի ֆոլաթթվի պարունակությունը, իսկ մենք ալյուրն ենք հարստացնում դրանով»,- ասաց նա: