Փոխարժեքներ
22 11 2024
|
||
---|---|---|
USD | ⚊ | $ 389.45 |
EUR | ⚊ | € 409.74 |
RUB | ⚊ | ₽ 3.86 |
GBP | ⚊ | £ 491.95 |
GEL | ⚊ | ₾ 142.08 |
ՈւՇԱԴՐՈւԹՅՈւՆ !!!
ԲՈԼՈՐ ԱՐՑԱԽՑԻՆԵՐԻՆ !!!
ԱՐՑԱԽԻ ԿԱՌԱՎԱՐՈւԹՅԱՆԸ !!!
Ստորև հրապարակում եմ ՄԱԿ-ի Պարենի և գյուղատնտեսության կազմակերպության (The Food and Agriculture Organization of the United Nations) երկարամյա առաջատար մասնագետներից մեկի՝ Արմեն Մեհրաբյանի առաջարկություններն այն մասին, թե ինչպես կարելի է տեղական ռեսուրսներով հաղթահարել սննդամթերքի պակասը առնվազն մի քանի ամսով։ Այս գործնական առաջարկությունները կիրառվել են շատ երկրներում և ապացուցել իրենց բարձր արդյունավետությունը։
Իհարկե, ճիշտ կլինի, եթե Արցախի կառավարությունը կապ հաստատի պրն. Մեհրաբյանի հետ և ստանա լրացուցիչ բացատրություններ և սպառիչ խորհրդատվություն այս հույժ կարևոր գործը ճիշտ և օր առաջ կազմակերպելու համար։ Խնդիրը հրատապ է։
«Այսօր առավել արագ կերպով արցախցիների սննդապահովման համար, կարելի է օգտագործել ՄԻԿՐՈԳՌԻՆ։
Միկրոկանաչեղեբ-ը փոքր տարածքում և սահմանափակ լույսի կամ ջերմաստիճանի պայմաններում բարձր սննդարար բանջարեղեն աճեցնելու մեթոդ է, որը կարող է ապահօվել օրգանիզմի մինիմալ կարիքները:
Սածիլները սկուտեղներում աճեցնելով դուք կարող եք աճեցնել հատուկ մշակաբույսերի լայն տեսականի, որոնք կարող են հանդիսանալ սննդարար ուտեստ: Քանի որ դրանք աճեցվում են կարճ ժամանակահատվածում (10-20 օր), արագ շրջանառություն կա, բայց քիչ աշխատանք:
Սննդարար բույսերի ցանկ
Դանդաղ (16-25 օր) Արագ (10-15 օր)
Ռեհան Ամարանթ
Կաղամբի ճակնդեղ
Բողկ Ոլոռ
Ջերմաստիճանի պահանջը տաք (20-25˚C)
Հողի պահանջը Մաղված պարարտություն, հող կամ բամբակ, փայտի մնացորդ
Ջրի պահանջը բարձր (500 մլ օրական մեծ սկուտեղի համար)
Ցանքի չափը 25 գ մեկ սկուտեղի համար (բացառությամբ 50 գ վարդի)
Պահանջվող սարքավորումներ
• Սածիլների բաց սկուտեղներ (25x50 սմ կամ նմանատիպ տարածք)
• Ձեռքի հեղուկացիր
Աճեցում
Լվացեք և ստերիլիզացրեք ձեր սկուտեղները:
Սկուտեղները լցրեք հողի խառնուրդով (2 սմ խորություն) և համոզվեք, որ պատշաճ դրենաժ կա:
Համոզվեք, որ խառնուրդը մանրակրկիտ մանրացված է և մաղված է (սա հեշտացնում է արմատների ներթափանցումը):
Հողը ամուր հարթեցնելու համար օգտագործեք տամպեր:
Ջրի մեջ դնել սերմերը ցանելուց առաջ
Ցանել եւ Ձեռքերով հավասարաչափ տարածեք սերմերը (փորձեք չավելացնել խտությունը):
Ծածկեք սերմերը դատարկ սկուտեղով; համոզվեք, որ այն ստերիլ է:
Դիտեք ամեն օր և հեռացրեք, երբ սերմերը հայտնվեն:
Ջրել, երբ հողերը գրեթե չոր են՝ ցողելով կամ թրջելով տակից/ենթահողից:
Երբ բույսերը մոտ 7-10 սմ են և ցույց են տալիս իրենց իսկական տերևները, կարող եք կտրել դրանք և դնել պոլիէթիլենային տոպրակների մեջ: Այնուհետև պահել սառնարանում մինչև առաքումը։
Բերքահավաք
Սկսեք բերքահավաքը, երբ բույսերը հասնեն 7-10 սմ բարձրության:
Մկրատով կտրեք մակերեսից 2 սմ բարձրությամբ: Բույսերը հավաքելիս միշտ համոզվեք, որ ձեր տերևները վնասված չեն, դա կարող է պատճառ դառնալ, որ հաճախորդները խուսափեն դրանք գնելուց: Մաքուր տերևները հավաքելուց հետո լվանալ ջրով, որպեսզի հեռացնեն բեկորները: Տերեւները մշակելուց հետո պետք է պահել սառնարանում ջերմաստիճանի միջեւ ընկած ժամանակահատվածում 4-6◦C թարմությունը պահպանելու համար»։
Հ.գ. Իհարկե, առաջնահերթությունը Բերձորի միջանցքը շուտափույթ՝ օր առաջ, ժամ առաջ բացելն է։ Բայց դա, ցավոք, առայժմ չի հաջողվում։ Հետևաբար, միշտ պետք է պատրաստ լինել վատագույն սցենարներին։ Ի դեպ, նույնը վերաբերում է նաև Հայաստանի Հանրապետության պարենային անվտանգությանը, որովհետև վաղը մեր ճանապարհներն էլ կարող են նույն կերպ փակվել։ Այնպես որ՝ պարենային ինքնաբավությանը ձգտելը հայոց պայքարի և ինքնակազմակերպման նույնպիսի անհրաժեշտ ուղի է, ինչպիսին է համընդհանուր զինված ինքնապաշտպանության կազմակերպումը։
Արմեն Այվազյան
Պատմաբան,
քաղաքագիտության դոկտոր