կարևոր
3607 դիտում, 1 տարի առաջ - 2023-01-23 20:32
Քաղաքական

Ինչպես կարելի է տեղական ռեսուրսներով հաղթահարել սննդամթերքի պակասը առնվազն մի քանի ամսով․ Արմեն Այվազյան

Ինչպես կարելի է տեղական ռեսուրսներով հաղթահարել սննդամթերքի պակասը առնվազն մի քանի ամսով․ Արմեն Այվազյան

ՈւՇԱԴՐՈւԹՅՈւՆ !!!

ԲՈԼՈՐ ԱՐՑԱԽՑԻՆԵՐԻՆ !!!

ԱՐՑԱԽԻ ԿԱՌԱՎԱՐՈւԹՅԱՆԸ !!!

Ստորև հրապարակում եմ ՄԱԿ-ի Պարենի և գյուղատնտեսության կազմակերպության (The Food and Agriculture Organization of the United Nations) երկարամյա առաջատար մասնագետներից մեկի՝ Արմեն Մեհրաբյանի առաջարկություններն այն մասին, թե ինչպես կարելի է տեղական ռեսուրսներով հաղթահարել սննդամթերքի պակասը առնվազն մի քանի ամսով։ Այս գործնական առաջարկությունները կիրառվել են շատ երկրներում և ապացուցել իրենց բարձր արդյունավետությունը։

Իհարկե, ճիշտ կլինի, եթե Արցախի կառավարությունը կապ հաստատի պրն. Մեհրաբյանի հետ և ստանա լրացուցիչ բացատրություններ և սպառիչ խորհրդատվություն այս հույժ կարևոր գործը ճիշտ և օր առաջ կազմակերպելու համար։ Խնդիրը հրատապ է։

«Այսօր առավել արագ կերպով արցախցիների սննդապահովման համար, կարելի է օգտագործել ՄԻԿՐՈԳՌԻՆ։

Միկրոկանաչեղեբ-ը փոքր տարածքում և սահմանափակ լույսի կամ ջերմաստիճանի պայմաններում բարձր սննդարար բանջարեղեն աճեցնելու մեթոդ է, որը կարող է ապահօվել օրգանիզմի մինիմալ կարիքները:

Սածիլները սկուտեղներում աճեցնելով դուք կարող եք աճեցնել հատուկ մշակաբույսերի լայն տեսականի, որոնք կարող են հանդիսանալ սննդարար ուտեստ: Քանի որ դրանք աճեցվում են կարճ ժամանակահատվածում (10-20 օր), արագ շրջանառություն կա, բայց քիչ աշխատանք:

Սննդարար բույսերի ցանկ

Դանդաղ (16-25 օր) Արագ (10-15 օր)
Ռեհան Ամարանթ
Կաղամբի ճակնդեղ
Բողկ Ոլոռ
Ջերմաստիճանի պահանջը տաք (20-25˚C)
Հողի պահանջը Մաղված պարարտություն, հող կամ բամբակ, փայտի մնացորդ
Ջրի պահանջը բարձր (500 մլ օրական մեծ սկուտեղի համար)
Ցանքի չափը 25 գ մեկ սկուտեղի համար (բացառությամբ 50 գ վարդի)

Պահանջվող սարքավորումներ

• Սածիլների բաց սկուտեղներ (25x50 սմ կամ նմանատիպ տարածք)
• Ձեռքի հեղուկացիր

Աճեցում

Լվացեք և ստերիլիզացրեք ձեր սկուտեղները:

Սկուտեղները լցրեք հողի խառնուրդով (2 սմ խորություն) և համոզվեք, որ պատշաճ դրենաժ կա:

Համոզվեք, որ խառնուրդը մանրակրկիտ մանրացված է և մաղված է (սա հեշտացնում է արմատների ներթափանցումը):

Հողը ամուր հարթեցնելու համար օգտագործեք տամպեր:

Ջրի մեջ դնել սերմերը ցանելուց առաջ

Ցանել եւ Ձեռքերով հավասարաչափ տարածեք սերմերը (փորձեք չավելացնել խտությունը):

Ծածկեք սերմերը դատարկ սկուտեղով; համոզվեք, որ այն ստերիլ է:

Դիտեք ամեն օր և հեռացրեք, երբ սերմերը հայտնվեն:

Ջրել, երբ հողերը գրեթե չոր են՝ ցողելով կամ թրջելով տակից/ենթահողից:

Երբ բույսերը մոտ 7-10 սմ են և ցույց են տալիս իրենց իսկական տերևները, կարող եք կտրել դրանք և դնել պոլիէթիլենային տոպրակների մեջ: Այնուհետև պահել սառնարանում մինչև առաքումը։

Բերքահավաք

Սկսեք բերքահավաքը, երբ բույսերը հասնեն 7-10 սմ բարձրության:

Մկրատով կտրեք մակերեսից 2 սմ բարձրությամբ: Բույսերը հավաքելիս միշտ համոզվեք, որ ձեր տերևները վնասված չեն, դա կարող է պատճառ դառնալ, որ հաճախորդները խուսափեն դրանք գնելուց: Մաքուր տերևները հավաքելուց հետո լվանալ ջրով, որպեսզի հեռացնեն բեկորները: Տերեւները մշակելուց հետո պետք է պահել սառնարանում ջերմաստիճանի միջեւ ընկած ժամանակահատվածում 4-6◦C թարմությունը պահպանելու համար»։

Հ.գ. Իհարկե, առաջնահերթությունը Բերձորի միջանցքը շուտափույթ՝ օր առաջ, ժամ առաջ բացելն է։ Բայց դա, ցավոք, առայժմ չի հաջողվում։ Հետևաբար, միշտ պետք է պատրաստ լինել վատագույն սցենարներին։ Ի դեպ, նույնը վերաբերում է նաև Հայաստանի Հանրապետության պարենային անվտանգությանը, որովհետև վաղը մեր ճանապարհներն էլ կարող են նույն կերպ փակվել։ Այնպես որ՝ պարենային ինքնաբավությանը ձգտելը հայոց պայքարի և ինքնակազմակերպման նույնպիսի անհրաժեշտ ուղի է, ինչպիսին է համընդհանուր զինված ինքնապաշտպանության կազմակերպումը։

Արմեն Այվազյան

Պատմաբան,

քաղաքագիտության դոկտոր