կարևոր
0 դիտում, 4 տարի առաջ - 2019-12-29 18:45
Աշխարհ

Ամանորյա հյուրասիրություն աշխարհի տարբեր երկրներում․ տոնական սեղաններ

Ամանորյա հյուրասիրություն աշխարհի տարբեր երկրներում․ տոնական սեղաններ

Հայկական իրականության մեջ ամանորյա սեղանից անպակաս են խոզի բուդը կամ հնդկահավը, մայրաքաղաքային աղցանը, պասուց տոլման, նրբաբլիթները: Իսկ հետաքրքիր է` ի՞նչ ճաշատեսակներ են դրվում Նոր տարվա գիշերը աշխարհի այլ երկրներում: NEWS.am STYLE-ը ներկայացնում է դրանցից մի քանիսը:

Եվ այսպես, Անգլիայում Սուրբ Ծննդին սեղանին դնում են պուդինգ, որը պատրաստված է սալից, այլուրից, հացի փշրանքներից, ձվից, չամիչից եւ քաղցր այլ բաներից:  Մատուցելուց առաջ այն ցողում են ռոմով, դնում ծխացող կրակի վրա եւ այդպես մատուցում: Բացի սա, ամանորյա սեղանին դնում են հնդկահավ: Հնդկահավը հատուկ է նաեւ ամերիկացիներին: Այն եփում են ինչպես հավի միսը` համեմելով տարբեր տեսակի խավարտով:

Ֆրանսիայում նույնպես նախընտրում են Ամանորի սեղանին տապակած հնդկահավ դնել: Դրվում է նաեւ բադի, սագի միս, պանրի տեսականի եւ շամպայն:

Դանիայում ամանորին բադ կամ սագ են դնում սեղանին՝ համեմված մրգերով, սովորաբար` խնձորով: Նաեւ բրինձով պուդիգ՝ համեմված դարչինով, քացր բրնձի շիլա` դարձյալ համեմված դարչինով եւ չամիչով:

Լիտվայում Սուրբ ծննդից առաջ պասային կերակուրներ են ուտում միայն: Նրանց ամանորյա սեղանը բաղկացած է աղցաններին, ձկից եւ պասային այլ ճաշատեսակներից: Միայն Սուրբ Ծննդի հաջորդ օրը թուլյատրվում է տապակած սագ ուտել:

Ավստրիայում, Հունգարիյում, Հարավսլավիայում երբեք սեղանին չի լինում հնդկահավ, բադ, հավ. նրանք կարծում են, որ այդ օրը չարժէ թռչնամիս ուտել` երջանկությունը կթռչի-կգնա:

Գերմանացիները Ամանորին իրենց սեղաններին դնում են վառ կերակուրներ՝ խնձորով, գետանուշով, չամիչով եւ խմորեղեններ:  Խնձորը չարի եւ բարու ճանաչման խորհրդանիշն է, գետնանուշը եւ դրա կեղեւը խորհրդանշում է կյանքի գաղտնիքները եւ դժվարությունները:

Բելգիայում ամանորյա սեղանին դրվում է տավարից պատրաստված երշիկ` տրյուֆելների հետ, միս, ավանդական տորթ, գինի:

Իսպանացիները, պորտուգալացիները եւ կուբացիները Նոր տարվա գիշերը անպայման պետք է խաղողի 12 հատիկ ուտեն՝ ժամացույցի  12 զարկերի հետ 12 երազանք պահելով:

Խաղող, ընդեղեն եւ դնում  նաեւ Իտալիայում` որպես երկարակեցության, առողջության ու բարեկեցության նշան:

Լեհասատում Նոր տարուն ավանդույթի համաձայն 12 տեսակի ճաշատեսակ է դրվում: Եվ ոչ մի մսային բան, միայն ձուկն է պարտադիր:

Ռումինիայում, Ավստրալիայում եւ Բուլղարիայում ամանորյա սեղանին հատուկ խմորեղեն են դնում, որի մեջ կոպեկ են թաքցնում. ում ընկավ կոպեկը, նրան հաջորդ տարի հաջողությունը կժպտա:

Ճապոյիանում Նոր տարուն սեղանին դնում են բրնձից եւ լոբուց պատրաստված կերակուրներ, մարինացված եւ թարմ բանջարեղեններ:

Տիբեթում տնային տնտեսուհիները կարկանդակներ են թխում եւ բաժանում ծանոթ-անծանոթներին: Որքան շատ բաժանեն, այնքան հարուստ կլինեն հաջորդ տարի: