կարևոր
0 դիտում, 11 տարի առաջ - 2013-01-29 18:46
Հասարակություն

Բոտուլիզմից թունավորման դեպքեր են արձանագրվել

Բոտուլիզմից թունավորման դեպքեր են արձանագրվել

Հունվարի 28-ին  Արարատի մարզում արձանագրվել է սննդային թունավորման՝ բոտուլիզմի 1 դեպք՝ 6 տուժածով: Համաճարակաբանական հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ թունավորման պատճառը տնային պայմաններում պատրաստված շուշանի պահածոյի օգտագործումն է:

 

Արարատի մարզի Մասիսի բնակիչները հունվարի 26-ին և 27-ին սննդում օգտագործել են տնային պայմաններում պատրաստված շուշանի  պահածո: Ուտելուց 12 ժամ անց հիվանդների մոտ ի հայտ են եկել բոտուլիզմին բնորոշ հետևյալ ախտանշանները` թուլություն, գլխացավ, գլխապտույտ, փորկապություն, ռնգախոսություն, երկտեսություն, կլման ակտի խանգարում: Հիվանդներից 3-ը հոսպիտալացվել են «Էրեբունի» բժշկական կենտրոն, 3-ը` «Նորք» ինֆեկցիոն հիվանդանոց: Հոսպիտալացված հիվանդներից մեկի վիճակը գնահատվում է ծանր, իսկ մյուսներինը` միջին ծանրության:

 

Հիվանդները ստացել են հակաբոտուլինային շիճուկ: Բուժումը շարունակվում է:

 

Հունվարի 18-ին Արցախում ևս արձանագրվել է բոտուլիզմի դեպք՝ մահվան ելքով: Համաճարակաբանական հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ թունավորման պատճառը տնային պայմաններում պատրաստված կարմիր պղպեղի պահածոյի օգտագործումն է:

 

 Բոտուլիզմից խուսափելու նպատակով ՀՀ առողջապահության նախարարությունը կրկին զգուշացնում է.

 

            • խուսափե'ք տնային պայմաններում պատրաստված պահածոների օգտագործումից

            • տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներն օգտագործելուց առաջ ենթարկե'ք ջերմային մշակման` պահածոյի

              պարունակությունը եռացնելով 20-25 րոպե

            • մի գնե'ք տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներ շուկայից կամ պատահական անհատներից:

            • Առաջին ախտանշաններն ի հայտ գալուն պես անմիջապես դիմե'ք բժշկի: