Փոխարժեքներ
15 11 2024
|
||
---|---|---|
USD | ⚊ | $ 388.25 |
EUR | ⚊ | € 410.42 |
RUB | ⚊ | ₽ 3.9 |
GBP | ⚊ | £ 491.99 |
GEL | ⚊ | ₾ 142.19 |
Տոնական օրերին անհրաժեշտ է պատրաստել քիչ քանակներով: Ընդունված է, որ տոներին պատրաստվելիս տնային տնտեսուհիները պատրաստում են մի քանի ճաշատեսակներ, աղցաններ, կրեմային խմորեղեններ, որոնց բաղադրության մեջ մտնում են շուտ փչացող մթերքներ:
Սննդամթերքի այս քանակը, բնականաբար, հնարավոր չէ սպառել առաջին 2 օրվա ընթացքում: Մինչդեռ պետք է հիշել, որ կերակրատեսակների մեծ մասը, որոնք պարունակում են ձկնեղեն, մսեղեն, ձու, մայոնեզ, կաթնամթերք, պանիր, կրեմներ և այլն, արդեն իսկ 4 ժամից սենյակային ջերմաստիճանում և 2 օր սառնարանում պահելուց հետո կարող է դառնալ վտանգավոր մարդու առողջության համար, պատճառ դառնալ թունավորումների:
Դրա համար խորհուրդ է տրվում կերակրատեսակները պատրաստել քիչ քանակներով, այնքան, ինչքան հնարավոր կլինի սպառել 2 օրվա ընթացքում:
Սննդամթերքը պետք է պահել ճիշտ ջերմաստիճանում: Պատրաստի կերակուրն անհրաժեշտ է պահել սառնարանային ջերմաստիճանում: Սեղանի վրա չթողնել 2 ժամից ավելի: Խմորեղենը, կրեմով տորթերը սառնարանում պահել 3 օրից ոչ ավելի: Սառնարանում հում և պատրաստի սննդամթերքը տեղադրել առանձին դարակաշարերի վրա` փակ տարաներում: Սառնարանում հումը մթերքը, մասնավորապես` միս-մսամթերքը տեղադրել պատրաստի կերակրատեսակից ներքև, որպեսզի հում մսից արյունը չհոսի պատրաստի կամ այն մթերքի վրա, որն օգտագործվելու է առանց ջերմային մշակման: Չլվացած ձուն սառնարանում պահել փակ տարայով, իսկ լվացած ձուն սառնարանում կարելի է պահել մինչև 12 օր:
Մթերքն անհրաժեշտ է տաքացնել ճիշտ ջերմաստիճանում: Ճաշատեսակը տաքացնելիս պետք է ապահովել համապատասխան ջերմաստիճանը (մանրէները ոչնչանում են 700 C և բարձր ջերմաստիճանում)։ Տաք կերակուրը մինչև մատուցելը պահել 600 C ջերմաստիճանում։ Տաքացնել 1 անգամից ոչ ավելի։ Կիսապատրաստվածներն օգտագործելուց առաջ անպայման ենթարկել կրկնակի ջերմային մշակման։
Հարկ է խուսափել տնային պայմաններում պատրասված պահածոների օգտագործումից, իսկ օգտագործելու դեպքում` եռացնել 15-20 րոպե:
Չի կարելի օգտագործել ժամկետանց մթերք: