կարևոր
0 դիտում, 2 տարի առաջ - 2021-12-03 16:38
Հասարակություն

Հանրային սննդի տարբեր օբյեկտներում քաղաքացիների թունավորումների դեպքերը միմյանց հետ առնչություն չունեն․ ՍԱՏՄ ղեկավար

Հանրային սննդի տարբեր օբյեկտներում քաղաքացիների թունավորումների դեպքերը միմյանց հետ առնչություն չունեն․ ՍԱՏՄ ղեկավար

Վերջին շրջանում հանրային սննդի տարբեր օբյեկտներում քաղաքացիների թունավորումների դեպքերը միմյանց հետ առնչություն չունեն, հումքի մեջ հարուցիչներ չեն հայտնաբերվել, ՍԱՏՄ-ն եզրահանգել է, որ պարզապես չեն պահպանվել սանիտարահիգիենիկ պայմանները, առկա է մարդկային գործոն, «Արմենպրես»-ի հետ զրույցում ասել է Սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմնի ղեկավար Գեորգի Ավետիսյանը:

«Ընդհանրացված խնդիր, որպես այդպիսին, չկա: Այսինքն, աղբյուրը նույնը չէ: Երկու դեպքում էլ ունեցել ենք երկրորդային վարակման հարց: Երբ ստուգեցինք սնունդը, կիսաֆաբրիկատները, մենք գտանք հարուցիչներ, բայց հումքի մեջ այդ հարուցիչները չկային: Մենք եկանք այն եզրահանգման, որ, ամենայն հավանականությամբ, սանիտարահիգիենիկ պայմանների խախտման պատճառով է եղել դա»,- ասել է Ավետիսյանը:

ՍԱՏՄ-ն, նրա խոսքով, ևս մտահոգություն, կասկած է ունեցել, որ Հայաստան է մուտք գործել արդեն իսկ թունավորված թռչնամիս, սակայն այդ կասկածները հերքվել են: Երրորդ երկրներից ներմուծվող թռչնամիսը Հայաստան է ներմուծվում միայն սահմանին լաբորատոր հետազոտություն անցնելուց հետո, սակայն ԵԱՏՄ-ից եկող թռչնամիսը չի անցնում այդ հետազոտությունը սահմանին: Քանի որ ապրանքը տեղաշարժվում է նույն մաքսային տարածքի շրջանակում, զննվում են միայն ուղեկցող անասնաբուժական փաստաթղթերը:

«Մենք սկզբում այդ կասկածն ունեինք, դրա համար հետագծելիությամբ մատակարարի և ներմուծված հումքի լաբորատոր հետազոտություն էլ արեցինք, և պարզվեց, որ հումքի մեջ այդ հարուցիչները չկան: Դա մեզ թույլ տվեց եզրակացնել, որ խնդիրը հումքի մեջ չի եղել, խնդիրն ավելի շատ մարդկային գործոնն է եղել: Բոլոր կազմակերպությունները տարբեր թռչնամիս էին օգտագործել»,-ասել է տեսչական մարմնի ղեկավարը:

ՍԱՏՄ-ն ստուգումներ է իրականացնում՝ ըստ պլանի, նաև բողոքների հիման վրա: Ավետիսյանը նշել է, որ տարվա ընթացքում հայտնաբերել են ընդհանուր 18 թունավորման դեպք, որոնցից մի մասի պատճառը եղել է մարդկային գործոնը, մի մասի պատճառն էլ սանիտարահիգիենիկ պայմանների, սննդի հետ սխալ վարվելակերպը։

«Թունավորման պահին սննդի օբյեկտներում եղած ամբողջ սննդամթերքը ոչնչացվել է, և ախտահանման աշխատանքներ են իրականացվել, որից հետո միայն թույլ ենք տվել, որ շարունակեն գործունեությունը»,-ասել է Ավետիսյանը: